Bløtdyrene har, som navnet indikerer, ofte en myk kropp, men det er ikke alle som er bløte på overflaten. Alle har en fot, en innvollsekk og en kappe. Foten brukes av mange til bevegels (sneglene bruker den f.eks. til å komme seg bortover overflaten med). Innvollsekken inneholder de vitale organer, som f.eks. gjeller og mage. Kappen er ikke, som mange kan tro, skallet, men et cellelag som skiller ut stoffet som blir til skallet. Mange bløtdyr mangler skall, og hos muslingene er skallet noen ganger todelt, med en hengsle på midten (f.eks. blåskjell).
Bløtdyrene innholder sju klasser, hvorav to finnes i ferskvann. Østensjøvannet innholder blant andre to relativt kjente representanter for disse to klassene: dammusling og stor damsnegl.
Klasse Snegler (Gastropoda) |
|
Art: Stor damsnegl (Lymnaea stagnalis) Sneglene har en "krypesåle", men ikke alle snegler har et ytre hardt skall. Underklassen lungesnegl kjennetegnes ved at de mangler gjeller. Skallet hos stor damsnegl kan blir opptil 6 cm langt. |
Art: Brunskogsnegl (Arion vulgaris) BRUNSKOGSNEGLER I ØSTENSJØOMRÅDET Denne sneglen opptrer stedvis i stort antall i vårt område. Den har Vi oppfordrer likevel alle til å bekjempe sneglen ved å avlive snegler i Vi anbefaler generelt sett ikke bruk av kjemiske eller biologiske |
Familie: Kule- og ertemuslinger
Art: Andemusling, vanlig dammusling eller stor ferskvannsmusling er alle navn på Anodonta anatina.
Denne muslingen kan bli hele 13 cm lang. Den lever av organisk materiale i vannet som den siler gjennom indre organer i skallet.